Ontdek het slot

Een reis terug in de tijd…

Slot Doddendael is een Middeleeuws kasteeltje, omringd door een slotgracht. Het slot werd gebouwd in de jaren ’30 van de 14e eeuw. Vermoedelijk is het vernoemd naar de lisdodde, een rietsoort met typische, sigaarvormige aren, die ook nu nog rijkelijk in de drassige omgeving voorkomt.

Karel van Gelre
Het slot was al in bezit geweest van verschillende families, toen de familie Van Stepraedt het in 1489 kocht voor 4000 goudguldens. In 1526 verkochten ze Doddendael aan hertog Karel van Gelre, die het slot gebruikte als vesting. In datzelfde jaar ondernamen Nijmegenaren per boot een plundertocht naar het slot en staken het in brand. In 1528 kocht de familie Van Stepraedt het slot weer terug, afgebrand en wel, en begon met het herstel.

Tachtigjarige Oorlog
In 1585 werd het kasteeltje door de Spanjaarden bezet. Tijdens het Beleg van Nijmegen heroverde Prins Maurits het kasteel en liet het opnieuw in brand steken. Na die brand stonden alleen nog de zware rompmuren overeind. Onvermoeibaar pakte de familie Van Stepraedt het herstel weer op.

Schuilkerk
De familie Van Stepraedt gebruikte het gerestaureerde slot vanaf het midden van de 17e eeuw niet meer als hoofdverblijf. Toen de katholieke eredienst verboden werd, stelden zij de slotkelder ter beschikking als schuilkerk. Stiekem gingen de katholieken uit de buurt hier naar de mis. Van die schuilkerk zijn nu nog altijd resten te zien.

Huidig gebruik
De laatste grondige restauratie van Slot Doddendael dateert van 1972. Sindsdien is Slot Doddendael een populair en veelgebruikt decor voor feesten, diners, trouwerijen, vergaderingen en congressen.

Ontdek de verschillende ruimtes

De Ridderzaal

De Ridderzaal is de grootste ruimte op de begane grond van het slot. De Ridderzaal is de perfecte entourage voor het officiële gedeelte van uw huwelijk, maar is ook zeer geliefd als dinerruimte. Met de openhaard en de brandende kaarsenkroon maakt het de sfeer compleet. Gedeelte van een huwelijk, vergadering of ook zeer geliefd als dinerruimte.

Arsenaal

Twee etages in één ruimte; de begane grond met een prima dansvloer en een vide waar u lekker rustig kunt zitten. Vanuit het Arsenaal bereikt u de tuin en het terras achter het slot waar intieme zitjes te vinden zijn.

De Gelagkamer

De Gelagkamer is een van de kleinere ruimtes op de begane grond. Gelegen tussen het Arsenaal en de Ridderzaal is de Gelagkamer – door de verbindingsdeuren – samen met deze ruimtes te gebruiken als feest-, ontvangst- en buffetkamer.

't Spijcker

Het koetshuis, is met 200m2 de grootste ruimte van het slot. Het is een sfeervolle ruimte met een klassieke houtconstructie. De grote openslaande deuren leiden naar het sfeervolle terras op de binnenplaats.

Het Salet:

Het Salet is de kleinste ruimte van Slot Doddendael. Deze intieme ruimt wordt door het bruidspaar gebruikt om zich voor te bereiden op hun huwelijksdag. Gedurende de dag is er altijd een mogelijkheid dat gasten zich hier even kunnen terugtrekken. Samen met de overige ruimtes van de begane grond wordt het Salet vaak gebruikt voor grote feesten en doet dan bijvoorbeeld dienst als buffetruimte. Met vergaderingen wordt het Salet vaak gebruik als subruimte.

Brasserie

Hotel

Wijndomein

Huwelijk

Particulieren

Zakelijk